Nou-născuți în scaune auto pentru copii – 6 lucruri pe care să le pregătiți pentru drum
Veți deveni părinte pentru prima dată? În acest articol am adunat sfaturile noastre cele mai bune pentru primul drum cu copilașul dumneavoastră.
Nou-născuți în scaune auto pentru copii – 6 lucruri pe care să le pregătiți pentru drum
Veți deveni părinte pentru prima dată? În acest articol am adunat sfaturile noastre cele mai bune pentru primul drum cu copilașul dumneavoastră.
La ce întrebări veți găsi răspunsuri în acest articol:
- De ce e bine să exersați în prealabil instalarea scaunului auto în mașină?
- În ce să îmbrăcați bebelușul la ieșirea din spital?
- Cum așezați bebelușul și cum tensionați corect centura în scaunul auto?
- Cum reglați scaunul auto pentru a se potrivi bebelușului?
- Cum vă ușurează viața un sistem de călătorie?
1. Exersați instalarea scaunului auto pentru copii înainte de nașterea copilului
Probabil ați ales deja primul scaun auto pentru copii (scoică) – dacă nu, puteți citi aici mai multe despre scaunele auto pentru copii (scoici) BeSafe. Scoicile BeSafe au două opțiuni de instalare. Prima și cea pe care o recomandăm este pe o bază ISOfix. Este o opțiune ușoară, flexibilă și foarte rapidă. A doua este asigurarea scaunului auto folosind centura de siguranță în 3 puncte a mașinii. Ambele opțiuni sunt la fel de sigure dacă totul se face în mod corect. Orice ați alege, recomandarea noastră este să exersați instalarea înainte să se nască bebelușul, astfel încât să vă simțiți în siguranță pentru când va veni momentul să părăsiți spitalul. Nu uitați să dezactivați airbag-ul dacă instalați scoica pe scaunul din față a mașinii!
2. Planificați ținuta bebelușului pentru când părăsiți spitalul
În cazul în care bebelușul se va naște în lunile mai reci, ar fi o idee bună să planificați ce va purta când îl duceți acasă din spital. Bebelușii nu ar trebui să poarte niciodată haine groase în scoică. Mai bine îmbrăcați bebelușul în haine obișnuite și folosiți un săculeț / pătură (adaptată pentru a fi utilizată cu scoica fără să compromită siguranța). Săculeții sunt disponibili în diferite variante. Pentru lunile de iarnă noi recomandăm Voksi® Move, testat în caz de accident, iar pentru lunile mai calde Voksi® Move Light sau Voksi® Baby Wrap, care este o pătură pentru copii concepută pentru a fi folosită cu scoica. Voksi® și BeSafe sunt branduri „surori”.
3. Cum să așezați și să asigurați bebelușul în mod corect
- În cazul în care aveți o scoică cu magneți pentru centuri, începeți să eliberați și să slăbiți complet centurile (așa cum se vede în manualul de utilizare), deschideți catarama și așezați centurile pe magneți, astfel încât să aveți spațiu suficient pentru a așeza bebelușul.
- Prima dată tensionați centurile șoldului trăgând centurile de umeri în sus. Apoi trageți cureaua centurii centrale spre exterior pentru a strânge centurile de umeri. În timp ce le strângeți, folosiți cealaltă mână pentru a ține centurile de umăr apropiate, astfel încât să nu poată aluneca de pe umerii nou-născutului. Centura trebuie tensionată în mod corect, astfel încât să nu încapă mai mult de un deget între pieptul micuțului și centură (1cm).
- Tensionați centurile corect! O centură slăbită în cazul unui accident înseamnă pericol! Centura căptușită în 5 puncte este cea mai eficientă, fiindcă stabilizează copilul și îl ține în siguranță.
- Reglați scoica astfel încât să se potrivească copilului dumneavoastră.
4. Reglați scoica astfel încât să se potrivească copilului dumneavoastră.
Toți copiii sunt diferiți și prin urmare, BeSafe a dezvoltat scaune auto/scoici care se adaptează copilului în creștere. De exemplu, dacă folosiți scoica BeSafe iZi Go Modular i-Size, sunt micuți care nu necesită perna suplimentară pentru cap, alții îl folosesc numai timp de câteva săptămâni/luni sau alții îl folosesc chiar timp de mai multe luni. Îndepărtați inserțiile din perna capului în jurul vârstei de 3 luni sau când capul nu mai încape comod. Inserțiile pot fi îndepărtate ușor cu ajutorul benzilor Velcro. Îndepărtați perna reductoare (cea de sub funduleț) când micuțul ajunge la înălțimea de 60 cm sau trece de 4 luni. Îndepărtați perna reductoare (cea de sub funduleț) și partea reductoare (partea inferioară) când copilul ajunge la înălțimea de peste 65 cm sau devine mai mare de 6 luni. Nu uitați că puteți ridica centurile de siguranță pe măsură ce copilul crește și că acestea trebuie să fie într-un unghi de 90 de grade față de umerii copilului. Nu uitați, deoarece toți copiii sunt diferiți, aceste numere sunt doar aproximative – adaptați-le copilașului astfel încât să fie cât mai în siguranță și mai confortabil.
5. Cât timp va putea să stea un bebeluș în scoică?
Una dintre cele mai frecvente întrebări se referă la cât de des trebuie să ne oprim și să luăm pauză, astfel încât bebelușul să nu stea în poziție curbată prea mult timp. Nou-născuții nu ar trebui să stea mai mult de 1 oră în scoică, bebelușii mai mari aprox.1,5 – 2 ore, deoarece mușchii lor nu sunt încă complet dezvoltați. Dacă nu sunteți siguri de situația dumneavoastră specifică, vă recomandăm să consultați medicul pediatru.
6. Folosirea scoicii împreună cu un sistem de călătorie
Puteți transforma majoritatea scoicilor într-un sistem de călătorie cu ajutorul unor adaptoare, care permit conectarea scoicii pe carcasa căruciorului. Ca să aflați ce tip de adaptoare se potrivesc pentru dumneavoastră, vă rugăm să contactați producătorul căruciorului. Cărucioarele compatibile cu scoica ușurează viața de zi cu zi, mai ales în primele luni, astfel puteți folosi și mașina și căruciorul ca să vă rezolvați treburile, fără să mișcați bebelușul din mașină în cărucior și viceversa. Tineți cont de perioada petrecută de bebeluș în scoică – aceasta nu înlocuiește un landou!
Citiți mai multe despre Sistemul de Călătorie
Sperăm că acesti 6 pași vă vor ajuta să vă simțiți mai pregătiți pentru primul drum împreună cu bebelușul dumneavoastră. Urmăriți-ne pe Instagram pentru mai multe informații!
Lista de bifat – Ce veți avea nevoie pentru siguranța copilașului în mașină:
1. Deviatorul de centura BeSafe Pregnant – începând cu săptămâna 8 de sarcină până la naștere
2. Scoică – începând de la naștere până la aprox. 6-12 luni
3. Scaun auto pentru copilași – de la aprox. 6 luni până la 4-5 ani
4. Scaun înălțător cu spătar și tetieră – de la 4 ani până la aprox. 12 ani