Inggard Lereim, Profesor și Doctor în Medicină, ne împărtăşeşte experienţa şi rezultatele cercetărilor sale.
În comparaţie cu un adult, greutatea capului unui copil este de patru ori mai mare în raport cu restul corpului. Gâtul unui bebeluş nu este suficient dezvoltat pentru a-i susţine capul. Prin urmare, un copilaş are nevoie de sprijin suplimentar şi de protecţie în regiunea capului şi a gâtului.
Într-o coliziune, centura de siguranţă care trece peste abdomen, poate provoca leziuni grave la ficat, rinichi şi splină. Centura trebuie să fie proiectată astfel încât să treacă peste zona şoldului sau să alcătuiscă formă de Y cu o parte care vine între picioarele copilului.
La impactul lateral, riscul leziunilor este notabil mai mare decât în cazul coliziunilor din faţă sau din spate. În prezent, scaunele auto sunt proiectate cu o bună protecţie laterală şi sunt testate în situaţii de impact cu cerinţe mai stricte decât cele pentru omologare ECE. Modelele noi de scaune auto pentru copii sunt proiectate pentru a rezista la coliziuni, fiind ranforsate cu metal.
Călătoria cu maşina poate fi periculoasă, însă din motive practice este necesară. De aceea este important să oferim copiilor noştri cea mai ridicată protecţie posibilă. Ar trebui să fie o cerinţă standard ca până la vârsta de patru ani, copii să călătorească în scaune special create pentru utlizarea cu spatele la sensul de mers. Motivul este simplu: Un scaun montat cu faţa la sensul de mers sporeşte siguranţa cu 50%, în timp ce într-un scaun poziţionat cu spatele la sensul de mers, siguranţa este de 90-95%! În calitate de părinţi suntem responsabili de siguranţa copilului nostru. Trebuie să îl protejăm cât mai bine şi să ne asigurăm că toţi pasagerii din maşină sunt asiguraţi în mod corespunzător.
Leif Agnar Ellevset – Trygg Trafikk („Trafic Safe”)
Credeţi că siguranţa copilului dumneavoastră valorează mai mult decât trei sau patru rezervoare de combustibil? Cu siguranţă. Desigur, considerați că toţi pasagerii din maşină trebuie să fie asiguraţi în mod corespunzător.
Siguranţa copilului costă puţin, dar înseamnă mult. Leziunile în trafic sunt de multe ori ireversibile, dar de cele mai multe ori pot fi prevenite utilizând sistemul de siguranţă. Gândiţi-vă înainte de a vă aşeza în maşină – este alegerea şi responsabilitatea dumneavoastră!
Preţul nu este o scuză în ceea ce priveşte siguranţa copilului dumneavoastră în maşină. Aveţi la dispoziţie o gamă variată de scaune auto. Informaţii cu privire la produsele care îndeplinesc cerinţele şi standardele europene vă ajută să luaţi decizia corectă.
Thomas Turbel
În Suedia, de 25 ani, autorităţile militează pentru utilizarea scaunului auto pentru copii poziţionat invers sensului de mers. Motivul este evitarea leziunilor în zona capului şi a gâtului. La vârsta de nouă luni, capul bebeluşului reprezintă 25 % din greutatea totală a corpului, în timp ce la un adult, capul reprezină 6 % din greutatea corpului. La un impact, gâtul copilului este expus la o presiune proporţional mai mare. Într-un scaun poziţionat cu spatele la sensul de mers, forţa impactului este distribuită asupra capului, zonei cervicale şi pe spatele copilului. În Suedia, sunt folosite peste un milion de scaune auto pentru copii, poziţionate cu spatele la sensul de mers, şi nu s-a înregistrat nici un caz în care copilul fiind aşezat în scaun poziţionat invers să fie rănit grav în cazul impactului frontal. Cercetările arată că scaunele poziţionate invers sensului de mers reduc riscul leziunilor serioase cu 92%, în timp ce scaunele poziţionate cu faţa la sensul de mers reduc riscul leziunilor cu 60%. În ultimii ani şi în restul Europei s-a conştientizat acest lucru.