Transport gratuit pentru comenzi de peste 200 RON

0
Produse în coș

Interviul acordat de domnul Dr. Cătălin Cîrstoveanu

Știri - 2019-11-11

Interviu acordat de Domnul Doctor Cătălin Cîrstoveanu, medic primar neonatolog la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” din București.

BeSafe : Ce părere aveţi despre centura pentru gravide: Pregnant Belt?

Dr. Cirstoveanu: Codul Rutier din România permite gravidei să nu poarte centura de sigurantă, ceea ce este un lucru extrem de riscant pentru viaţa viitoarei mame şi a fătului. Dacă Pregnant Belt este o centură ce poate să asigure viaţa gravidei şi a fătului este un lucru excepţional, iar faptul că aceasta se poziţionează la nivelul simfizei pubiene este foarte bine.

BeSafe : Ce produs recomandaţi pentru a aduce acasă un nou-născut: landou sau scaun auto?

Dr. Cirstoveanu: Un scaun auto BeSafe.

BeSafe : Ce interval de timp/zi recomandaţi pentru utilizarea unui scaun auto pentru copii?

Dr. Cirstoveanu: N-aş putea recomanda o anumită perioadă de timp în care copilul să stea în scaunul de maşină. Dacă trebuie să facem o călătorie mai lungă, de exemplu 300 km şi avem copilul în scaun auto, nu este o problemă, pentru că nu facem des astfel de călătorii. Iar când este vorba de traficul obisnuit dintr-un oraş este recomandat să avem copilul aşezat în scaunul de maşină.

BeSafe : Ce aţi recomanda pentru un copil de câteva luni: landou sau scaun auto pe cadrul căruciorului?

Dr. Cirstoveanu: Prefer scaunul auto.

BeSafe : De ce preferaţi scaunul auto?

Dr. Cirstoveanu: Pentru forma ei ergonomică.

BeSafe : Ce părere aveţi despre scaunele poziţionate cu spatele către sensul de mers ? HTS BeSafe produce scaune auto ce se pot orienta invers sensului de mers.

Dr. Cirstoveanu: Din punctul meu de vedere poziţia fiziologică este cu faţa în sensul de mers, ca şi la adulţi.

BeSafe : Scandinavii au întrodus modele ce se pot orienta invers sensului de mers. Conform statisticilor, majoritatea impactelor sunt frontale sau frontal oblice și s-a demonstrat că în scaunele poziţionate cu faţa către sensul de mers la nivelul gâtului actionează forţe de până la 200 kg, însă în scaunele poziţionate cu spatele la sensul de mers aceste forţe se reduc la aproximativ 50 kg.

Dr. Cirstoveanu: În cazul unui impact produs la 80 km/h lucrurile aproape nu au nici un sens la copii foarte mici, aici vine vorba deja despre leziuni axonale care nu pot fi evitate. Ceea ce ştiu despre scaunele auto BeSafe este că au centuri sigure, copilul nu alunecă din scaun, iar acesta nu se rupe la impact, practic copilul ramâne legat de scaun. Fracturile coloanei vertebrale în zona cervicală, traumatismele cerebrale deschise, etc. reprezintă evident un pericol pentru pasager, dar leziunile axonale cerebrale sunt o serioasă complicaţie. Acestea sunt create de impactul acceleraţie – deceleraţie si survin fie că ne deplasăm cu faţa, fie cu spatele la sensul de mers. Nu sunt cercetător in domeniul siguranţei auto, însă este logic ceea ce spuneţi ca copilul să stea aşezat cu spatele la sensul de mers, iar în momentul impactului corpul-capul să-i fie susținute de scaun.

BeSafe : Toate scaunele din Grupa 0/0+1 se poziţionează cu spatele către sensul de mers. BeSafe produce modele care se poziţionează invers până la vârsta de 4 ani. În special în ţările scandinave se folosesc scaunele poziţionate invers sensului de mers.

Dr. Cirstoveanu: Eu am văzut un accident produs cu 80 km/h în care copilul stătea cu spatele către direcţia de mers, însă nu a avut nici o şansă. Cauza nu a fost fracturarea coloanei vertebrale în zona cervicală, ci leziunile cerebrale provocate de acceleraţie – deceleraţie.

Vă spun cu tristeţe că am învaţat lucrurile acestea dintr-un accident în care un copilaş a decedat.

BeSafe : Pentru o vârstă mai mare (peste 4-5 ani) ce produs aţi folosi: înălțător sau sistem de sigurantă cu spătarul incorporat, care asigură şi protecţia capului ?

Dr. Cirstoveanu: Am văzut un accident unde un copilaş a avut leziuni interne organice datorită centurii de siguranţă, care a lezat grav abdomenul. Practic, a produs leziuni la nivelul intestinelor şi a vaselor mari, iar copilul a decedat pe loc. Aş recomanda un scaun al cărei centura să nu producă astfel de leziuni la momentul impactului şi evident să protejeze capul.

BeSafe : Am făcut un sondaj de opinie prin care am încercat să aflăm ce înseamnă pentru părinţii din România protecţia copilului şi din păcate am ajuns la concluzii foarte triste, preţul si design-ul scaunului sunt cele mai importante.

Dr. Cirstoveanu: Stiţi care este motivul pentru care oamenii gândesc aşa? Nimeni nu crede că va avea vreun accident vreodată.

BeSafe : Cum credeți că putem conștientiza părinţii în ceea ce priveşte folosirea unor sisteme de siguranţă?

Dr. Cirstoveanu: Aş face un studiu echidistant şi l-aş mediatiza printr-o animaţie scurtă sau filmuleţ scurt, l-aş prezenta în media şi aş arăta ce înseamnă siguranţa oferită de un scaun auto pentru copii.

BeSafe : A fost, mai demult, mediatizat un filmuleţ scurt în care la o frână bruscă copilul, neprins în centura de siguranţă a maşinii, iese prin parbrizul din faţă, iar sloganul era “Folosiţi centura de sigurantă a maşinii”.

Dr. Cirstoveanu: Nu este suficient acest lucru, centura maşinii este periculoasă. Se poate tăia şi se poate întâmpla să şi mori cu centura prinsă, acesta este o mare problemă mai ales la copii.

BeSafe : Copilul are nevoie de scaun auto?

Dr. Cirstoveanu: Da, are nevoie de scaun.

BeSafe : Orice aţi dori să spuneţi în legătură cu scaunele auto.

Dr. Cirstoveanu: Dacă vă uitaţi pe lista mortalităţii prin traumă din Occident, un mare procent este la copii. Asta se va întampla şi in România, veţi vedea că rata mortalităţii prin traumă la copii va creşte, pentru că circulăm din ce în ce mai mult, aşa s-a întâmplat şi în occident, iar numărul deceselor prin traume în urma accidentelor rutiere va fi în creştere.

Ar fi foarte bine să fim în cunoştiinţă de cauză, cel puţin cât ţine de noi, să fim protejaţi din punctul acesta de vedere.

BeSafe : Vă mulţumim mult pentru timpul acordat şi amabilitatea cu care ne-aţi răspuns la intrebări.

Recomandare BeSafe:

- chiar dacă copilaşul este asigurat în scaun auto, montat corect, conducerea preventivă cu viteză legală salvează vieţi!

- Conform Regulamentului din 04/10/2006 de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Ultima actualizare prin H.G. nr. 56/2007 publicată în MOF nr. 64 din 26/01/2007, utilizarea scaunului auto pentru copii este obligatorie.

Coşul meu
Transport gratuit pentru comenzi de peste 200 RON

Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Salvează coşul
Comandă
Alege limba
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare Manage Personal Data