fbpx

Testarea ADAC a deviatoarelor de centură pentru gravide

Citește

În noiembrie 2023, ADAC a publicat un test al diferitelor centuri pentru gravide și a concluzionat că acestea nu oferă nicio siguranță suplimentară în caz de accident – susținând că prezintă un risc și mai mare în cazul unui accident.

După ce am citit cu atenție articolul și concluziile ADAC, suntem surprinși de mai multe constatări – în ochii noștri – eronate, pe care ADAC le-a extras din acest test, fără a include date relevante privind subiecte precum utilizarea necorespunzătoare sau situații din viața reală.

Este centura de siguranță a vehiculului suficientă chiar și pentru femeile însărcinate?

ADAC a ajuns la concluzia că utilizarea centurii de siguranță în 3 puncte este perfect sigură chiar și pentru femeile însărcinate. Acesta este într-adevăr cazul când este utilizată corect, adică centura subabdominală este plasată destul de jos, la nivelul șoldurilor, sub burtica mamei, iar centura de umăr este plasată în diagonală între sâni.

Cu toate acestea, din păcate, realitatea nu arată întotdeauna așa. Un studiu recent realizat de compania suedeză de asigurări Folksam împreună cu Fundația Chalmers Industriteknik a arătat în mod clar că există o rată foarte mare de utilizare greșită: 4 din 10 femei însărcinate folosesc centura de siguranță în mod incorect.

                                                                                        Stânga: poziția corectă a centurii vehiculului

                                                                                    Dreapta: poziția incorectă a centurii de siguranță a vehiculului

„Centura de siguranță este cel mai important sistem de protecție și reduce riscul de deces în cazul unei coliziuni cu aproximativ 50% – chiar și în cazul femeilor însărcinate. Dacă sunteți însărcinată, este extrem de important să vă gândiți la modul în care folosiți centura de siguranță a autovehiculului, astfel încât atât dumneavoastră, cât și copilul nenăscut să fiți protejați în cel mai eficient mod”, spune Helena Stigson, cercetător la Folksam.

Pe lângă acele cazuri, în care se produce o utilizare greșită la prinderea centurii, ar putea exista și riscul ca centura subabdominală  să își schimbe poziția în timpul conducerii  din cauza formei burticii și a femeii care se mișcă. Un manechin pentru testul de impact, care este fixat corect și fără deviatorul de centura pentru gravide – așa cum se face în grupul de control al testului ADAC – bineînțeles că nu se va mișca prea mult, înainte de impactul real. Când a testat grupul de control, ADAC a efectuat teste doar cu centura de siguranță corect plasată, ceea ce lasă întrebări despre ce s-ar întâmpla într-un accident, dacă centura de siguranță ar fi poziționată incorect.

Așadar, ce face deviatorul de centură BeSafe pentru gravide?

Deviatorul de centură pentru gravide BeSafe are o singură misiune – aceea de a se asigura că centura de siguranță a vehiculului se află în poziția corectă atunci când se pune centura, în timpul conducerii și atunci când are loc un accident.

În analiza ADAC privind deviatorul de centură pentru gravide BeSafe, aceștia notează că „în timpul accidentului, deviatorul de centură pentru gravide nu are niciun efect asupra funcționării centurii de siguranță în 3 puncte a vehiculului”. Acest lucru este corect. Așa este concepută deviatorul de centură pentru gravide BeSafe să se comporte în caz de accident. Aspectul crucial este ca centura vehiculului să fie plasată  corect înainte de producerea accidentului – pentru că atunci va face ceea ce trebuie să facă: să protejeze femeia însărcinată și copilul ei.

Din formularea ADAC, se presupune că deviatorul de centură pentru gravide ar trebui să manipuleze centura vehiculului în timpul unui accident, dar aceasta este o concepție greșită.

Dar cum rămâne cu confortul?

ADAC a discutat, de asemenea, cu câteva femei și le-a întrebat despre confortul la volan în timpul sarcinii. Toate au raportat că nu există nicio problemă cu confortul și că centurile din test nu au crescut confortul. ADAC însuși subliniază limitarea acestor date, deoarece sunt calitative și nu reprezentative.

Din păcate, nu dispunem de date cantitative pe această temă, dar noi și comercianții noștri auzim în mod regulat de la femeile însărcinate cum deviatorul de centură pentru gravide BeSafe le îmbunătățește confortul în timpul conducerii.

Deci, ce înseamnă acest lucru?

Utilizarea centurii de siguranță în 3 puncte este crucială și atunci când sunteți însărcinată. Cu toate acestea, poziționarea centurii este la fel de importantă – deoarece o centură de siguranță poziționată greșit poate provoca răni grave mamei și copilului. Dacă o femeie însărcinată se poate asigura că centura de siguranță a vehiculului este întotdeauna plasată corect, la înălțimea șoldului, sub burtică, atunci nu este nevoie de un deviator de centură pentru gravide BeSafe.

Cu toate acestea, dacă există riscul ca poziția centurii de siguranță să nu fie așa cum ar trebui să fie – din cauza neatenției în timpul prinderii (poate în condiții de stres), din cauza alunecării centurii de siguranță a vehiculului în sus atunci când femeia se mișcă în timpul unei deplasări mai lungi sau din cauza faptului că nu s-a concentrat asupra poziționării corecte a centurii în primele luni de sarcină, când nu există încă o burtică vizibilă – atunci un deviator de centură pentru gravide BeSafe va oferi un plus de siguranță, asigurându-se că centura vehiculului își poate îndeplini rolul așa cum este menit.

Important este, ca centura de siguranță a vehiculului să fie corect poziționată si corect tensionată, fără să existe părți slăbite, indiferent dacă se folosește un deviator de centură pentru gravide, sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter!

Află noutățile și informațiile esențiale despre scaune auto copii BeSafe.